Dotnet Framework'tan Dotnet Core'a geçiş yapmak
Merhabalar,
Bu arada üzerinde çalıştığım büyük projem için ihtiyaç üzerine dotnet core’a geçiş yapma kararı aldım. Bu serüvende projenin mevcut sürümü olan dotnet framework’ten dotnet core 6’ya nasıl geçiş yaptığımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle bu sürecin çok uzun olmadığından bahsetmek isterim. Yapacağınız ufak bir araştırma sonucunda eğer herhangi bir sorun çıkmazsa bunun günler alacak bir süreç olmadığının farkına varıyorsunuz. Microsoft zaten bizler için bu süreci kolaylaştırmak adına bir çözüm geliştirmiş. Ufak bir upgrade tool ile bu geçişi daha kısa sürede halledebiliyorsunuz. Yine de manual olarak yola devam etmek isteyenler için de buradaki rehberi (İngilizce) hazırlamışlar.
Upgrade assistant kullanarak işlemimize devam etmek aşağıdaki adımları izleyeceğiz:
- Öncelikle geçeceğiniz dotnet sürümünün sdk’sını sisteminize yüklemeniz gerekiyor. Bu yazıyı ben yazarken dotnet core 6 LTS versiyonunda olduğundan onu tercih ettim. Siz de kendinize uygun SDK seçebilirsiniz.
- SDK yükleme işlemini tamamladıktan sonra upgrade asisstant yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. Kaynak burada:
dotnet tool install -g upgrade-assistant
- Bu işlemi yaptıktan artık projemizin yüklü olduğu dizinin aşağıdaki komutla adresini de belirterek upgrade assistant çalıştırmaya başlayabiliriz.
upgrade-assistant upgrade .Proje.csproj
- Bu işlemin sonunda yükseltme işlemine başlıyoruz. Öncelik olarak ufak bir tool projeye ufak bir analiz yapacak ve analizle ilgili geri dönüşlerde bulunacak. Örnek olarak eğer projenizde aspx uzantılı dosyalarınız varsa bunların desteklenmediğini söyleyecek. Bu durumda mevcut projenizi servis tabanlı bir mimariye çevirip MVC ile yola devam edebilir ve aspx dosyalarından kurtulabilirsiniz. Daha sonrasında güncelleme işlemini yapmaya devam edebilirsiniz.
- Bir başka husus, projenizde güncelleme işlemi yapılırken .csproj dosyanızın analiz sonuçlarına göre daha önceden kullandığınız bazı paketlerin desteklenmediği uyarısını alabilirsiniz. Bu durumda ilgili paketlerin güncel sürümlerini kullanmanız veya paketleri kaldırmanız gerekebilir.
- Bu işlemleri de hallettikten sonra aşağıdaki gibi öncelikle proje yedeklemesi başta olmak üzere tüm adımları upgrade assistant yönlendirmesiyle tamamlayabilirsiniz. Microsoft sitesinden aldığım örnek görseli aşağıda paylaşıyorum. İyi güncellemeler 🙂