Linux’te Laravel 5 Framework Kurulumu Yapmak
Merhaba,
Bu yazımda Symfony Framework’ün varisi olan Laravel Framework’ün kurulumu nasıl yapılır sorusuna cevap vermek istiyorum. Tabi ki Laravel Framework için hazır sistem dosyalarına ulaşabilirsiniz; ancak daha sonrasında projeyi güncelleme, eklenti ekleme vb. işlemler içinse Composer gibi bir uygulamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben size sil baştan Composer ile Laravel kurulumu nasıl yapılır anlatmak istiyorum.
Öncelikle Ubuntu sistemimize Composer yüklememiz gerekiyor. Tüm Linux dağıtımları için aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Windows kullanıcıları hemen endişelenmeyin; zira Composer için bir Windows kurulumu da mevcut. Buradaki linkten Windows kurulumu için ne yapılması gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz. Ben başlıktan da belli olduğu gibi Linux kurulumunu anlatacağım.
Aşağıdaki kodu çalıştırarak Composer kurulumunu yapalım.
curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
Bu kurulumdan sonra “php composer.phar” komutunu kullanarak Composer’ı kullanabileceğimize dair bir uyarı alacağız.
Alternatif olarak, aşağıdaki kurulum ile tüm sistemde “php composer.phar” komutu yerine sadece “composer” komutunu kullanarak Composer’ı çalıştırabilirsiniz.
curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer
Laravel kurulumu için ilk adım olan Composer kurulumunu tamamladık. Şimdi Laravel kurulumu için aşağıdaki komutu çalıştıralım.
composer global require "laravel/installer=~1.1"
Bu işlemden sonra, aşağıdaki komut ile kendimize yeni bir Laravel kurulum kopyası oluşturabilirsiniz. Kurulum adını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
laravel new projeAdi
Alternatif olarak, aşağıdaki kodu kullanarak Composer ile de yeni bir Laravel kurulum kopyası oluşturabilirsiniz.
composer create-project laravel/laravel --prefer-dist
Bu işlemden sonra ls komutu ile ana dizinde klasör listelemesi yaptığınız zaman laravel klasörünün oluştuğunu göreceksiniz. Projeyi çalıştırmak için klasörü apache sunucunuzun ana dizinine taşıyın. Taşıdğınız dizin yeni versiyonlar için /var/www/html/, eski versiyonlar için sadece /var/www/ olmalı.
Bu işlemden sonra tarayıcınızın adres satırına localhost/laravel/public/ şeklinde giriş yapın. Laravel’in karşılama ekranının gelmesi gerekiyor. Gelmediği takdirde laravel klasörüne aşağıdaki komutla izin vermeniz gerekiyor.
chmod -R 777 /var/www/html/laravel
Bu işlem tüm klasöre izin verdiği için güvenlik riski var. Kurulum sonrasında tüm klasördeki 777 yetkisini kaldırıp, sadece izin isteyen klasörlere yetki vermeyi unutmayın. Yaptıktan sonra yine tarayıcınıza dönüp sayfayı yenilediğiniz takdirde laravel’in sizi karşılaması gerekir. Eğer beyaz bir ekran ile karşılaşırsanız, o zaman bir hata olduğunun göstergesidir. Oluşan hatayı log dosyalarından ya da debug modu on yaparak görüntüleyebiliriz. Log dosyalarını görüntülemek için laravel klasörünün altında storage/logs/ dizininden laravel.log dosyasına bakabilirsiniz. Debug modu açmak için de laravel/config/ dizini altındaki framework ayarlarını yapabildiğimiz app.php dosyasını açıp ‘debug’ => şeklinde başlayan satırdaki false değerini true yapmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra tarayıcınıza geri dönüp sayfayı yenilediğiniz zaman hataları görüntüleyebileceksiniz.
Bu işlemden sonra aşağıdaki gibi bir hata alma ihtimaliniz yüksek. Eğer Laravel 5 yazan bir ekranla karşılaşırsanız, ne mutlu size! O zaman hazırsınız; ancak hata alırsanız, aşağıdan devam edin.
'No supported encrypter found. The cipher and / or key length are invalid.'
Bu hata, doğru bir encryption key’e sahip olmamanızdan kaynaklanıyor. Bunun için yine app.php dosyamızda key değerini bulup ‘SomeRandomKey’ değeri yerine aşağıdaki gibi bir 32 bayt değer girmeniz gerekir. Bu değer rastgele oluşan bir değerdir. Yani aynısını girme zorunluluğunuz yok.
ukvRzvoJPTquzYPL4KRLXJt4ePPvJYKD
Bu işlemi yapıp app.php dosyasını kaydettikten sonra tekrar tarayıcınıza geri dönün ve sayfayı yenilen. Sizi bu sefer bembeyaz; ancak kocaman bir Laravel 5 yazan ekran karşılayacaktır. Eğer bu ekranı gördüyseniz, o zaman tebrikler! Artık yepyeni bir Laravel 5 projesine hazırsınız.