Ubuntu’da Program Yüklemek
Merhaba,
Bugün Ubuntu’da program yüklemenin alternatif yollarından bahsedeceğim. Windows’taki gibi basit işlemler de yapılabilmesinin yanı sıra, terminalden de program yüklemenin çeşitli yolları mevcut.
İlk ve kolay örnekle başlamak gerekirse, Ubuntu‘nun Software Center’ı bize bu konuda çok yardımcı olabilir. Sol taraftaki default olarak Ubuntu’da gelen Unity Launcher‘dan Software Center’ı seçebilir ya da yine aynı menüdeki Dash Home’da arama yaparak Software Center’a erişebilirsiniz. Yüklemek istediğiniz Software Center’daki sol kategorilerden seçerek ya da arama yaptırarak bulabilirsiniz. Seçtiğiniz programı install ile kolayca yükleyebilirsiniz. Aradığınız program Software Center’da yoksa, o zaman konsoldan kurulum yapmanız gerekir. İkinci ve zorlu yöntem ise bu noktada devreye giriyor.
Bu kurulumda terminalden işlem yapmanız gerekecek. Yine launcher’dan terminali açabilirsiniz. Açtığınız zaman terminalden yönetici girişi yapmanız lazım. Bunun için,
sudo su
yazdıktan sonra şifrenizi girerek yöneticiye (root) erişebilirsiniz.
Öncelikli olarak yüklemeniz gereken paketin Ubuntu ve Debian işletim sistemlerinde .deb uzantılı olması gerekmektedir. Diğer paketleri yüklemeniz mümkün değildir. Farklı formatlardaki (rpm vb.) dosyaları da alien yardımıyla çevirmeyi deneyebilirsiniz. Her program paketinin alien ile çevrilmeye de uygun olmayabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.
Mevcut kurulum paketini yüklemek için terminalden öncelikle dosyanın olduğu klasöre gelip aşağıdaki kodu çalıştırmanız gerekir.
dpkg -i dosyaadi.deb
Bu kodu çalıştırdıktan sonra kurulumun başladığını göreceksiniz. Kurulumla ilgili izin amaçlı sorulan sorulara da [Y/n] Y’ye basarak cevap verip, kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Diğer bir alternatif de, herhangi bir paketi internetten indirmeye gerek kalmadan, Ubuntu’nun server’ından çalıştırabilmenizdir. Ubuntu’nun server’ında bir program aratmak için,
apt-cache search programadi
kodunu kullanabilirsiniz. Çıkan listeden istediğiniz program adını bulup,
apt-get install programadi
komutuyla da kurulum yapabilirsiniz. Kolay gelsin!