GruntJS kurulumu yapmak
Merhaba, uzun süreliğine farklı projeler için ara vermek zorunda kaldığım kişisel bloguma tekrardan geri dönüş yaptım. Bu sefer GruntJS kullanmak isteyen Türk kullanıcılar için kurulumun nasıl yapıldığına dair açıklamaları GruntJS’nin orijinal sitesinden derleyerek aktarıyorum. Yazının orijinali okumak isteyenler GruntJS web sitesine buradan erişebilirler.
Başlangıç
Grunt ve Grunt eklentilerin yükleme ve yönetim işlemleri Node.js paket yöneticisi olan npm tarafından yapılıyor. Grunt 0.4.X versiyonu için Node.js’nin 0.8.0 ve daha üstü bir sürümü gerekiyor. (Node.js’nin tekil versiyon numaralarını kararsız sürümleri olarak düşünebilirsiniz.)
Grunt yükleme işlemine geçmeden önce sisteminizde npm yüklü olduğundan emin olun. Npm yükleme işlemi aşağıdaki komutu çalıştırın (Bazı sistemlerde admin yetkisi vermeniz gerekebilir. Bu durumda komutu sudo ile çalıştırın).
npm update -g npm
Eğer daha önceden Grunt yüklediyseniz ve bazı referanslara ihtiyacınız varsa, lütfen buradaki örneği ve bir görevin nasıl konfigure edilebildiğini okuyun.
CLI yüklemek
Başlangıç için, Grunt’ın komut satırı ara yüzünü (CLI) yüklemek isteyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutu sudo ile admin yetkisi kullanarak çalıştırın:
npm install -g grunt-cli
Bu komut sayesinde sisteminizi herhangi bir klasör içinde sadece grunt komutuyla çalışabilir hale getireceksiniz.
Not: grunt-cli yükleyerek Grunt görev koşucusunu yüklemiş olmuyorsunuz. Grunt CLI’ın görevi çok basit: Gruntfile dosyasının yanındaki Grunt versiyonunu çalıştırmak. Bu aynı makinede eşzamanlı olarak birden fazla Grunt versiyonunu çalıştırmanıza olanak sağlar.
CLI nasıl çalışır?
Grunt her çalıştığında, düğümdeki require() sistemini kullanarak lokal olarak yüklenmiş Grunt’ı arar. Bu sebeple, projenizde herhangi bir alt klasörden grunt komutunu çalıştırabilirsiniz.
Eğer lokal olarak yüklenmiş bir Grunt bulunursa, CLI Grunt kütüphanesinin lokal kurulumunu yükler ve Gruntfile’daki konfigürasyonu uygulayıp, koşmasını istediğiniz herhangi bir görevin çalışmasını sağlar. Ne olduğunu tam olarak anlamak için lütfen buradaki kodu okuyun.
Varolan bir Grunt projesiyle çalışmak
Varsayalım ki Grunt CLI önceden yüklü ve package.json ve Gruntfile ile konfigüre edilmiş bir projemiz var. Grunt ile çalışmak bu durumda çok kolay:
- Projenin root dizinini değiştirin.
- npm install komutuyla proje bağlılıklarını yükleyin.
- grunt komutuyla Grunt’ı çalıştırın.
Tüm yapılması gereken işlem bu kadar. Yüklü olan Grunt görevlerini listelemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz; ancak her zaman için projenin dokümantasyonunu okumak daha yararlı olacaktır.
grunt --help
Yeni bir Grunt projesi hazırlamak
Sıradan bir yükleme işlemi projenize iki yeni dosyayı dahil eder: package.json ve Gruntfile.
package.json: Bu dosya projelerdeki npm modülleri olarak yayımlanan metadata bilgisini saklamak için npm tarafından kullanılır. Projeniz için ihtiyacınız olan grunt ve grunt eklentilerini devDependencies olarak bu dosyada saklayabilirsiniz.
Gruntfile: Bu dosya Gruntfile.js ya da Gruntfile.coffee olarak adlandırılır ve Grunt eklentilerini yüklemek ve görevleri tanımlama ya da konfigüre etme için kullanılır. Bu yazıda sözkonusu olan Gruntfile, ya Gruntfile.js ya da Gruntfile.coffee dosyasıdır.
Not: Eğer Ubuntu’da aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız, ufak bir softlink ayarı yapmanız gerekecektir.
/usr/bin/env: node: No such file or directory
Bu sorunu gidermek için aşağıdaki komutu çalıştırın.
ln -s /usr/bin/nodejs /usr/bin/node
GruntJS kurulumuyla ilgili temel bilgiler bu kadar. Yazının geri kalan kısmında bu iki dosyanın içeriği ve diğer detaylar konusunda bilgilendirme yapacağım. İkinci yazıda görüşmek üzere.