İlk GO Projesini Oluşturmak

Merhaba,

Bu yazımda çok basit şekilde sıfırdan bir GO projesini linux ortamında nasıl çalıştırabileceğimizi anlatacağım. Bu yazımda referans olarak GoLang’in kendi sitesini kullandığımı ifade etmek isterim. Hiç vakit kaybetmeden hemen yapmamız gerekenlere geçiyorum.

Öncelikle sitede belirttiği gibi aşağıdaki gibi bir sistem bileşenine ihtiyaç duyacağımızı belirtmek isterim:

Operating systemArchitecturesNotes
FreeBSD 10.3 or lateramd64, 386Debian GNU/kFreeBSD not supported
Linux 2.6.23 or later with glibcamd64, 386, arm, arm64,
s390x, ppc64le
CentOS/RHEL 5.x not supported.
Install from source for other libc.
macOS 10.10 or lateramd64use the clang or gcc that comes with Xcode for cgo support
Windows 7, Server 2008R2 or lateramd64, 386use MinGW (386) or MinGW-W64 (amd64) gcc.
No need for cygwin or msys.

Burada bir sıkıntı yoksa, go tools yükleyerek yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Buradaki adresten kendinize uygun olan sıkıştırılmış dosyayı indirin. Ben anlatıma linux üzerinden devam edeceğim.

İndirdiğiniz dosyayı linux için aşağıdaki komutla açın ve ilgili dizine yükleyin. Bu komutu çalıştırırken, yönetici yetkisi gerekebilir.

tar -C /usr/local -xzf go$VERSION.$OS-$ARCH.tar.gz

Bu şekilde /usr/local dizinimize GO kurulumu yapmış olduk. Şimdi GoLang için bir PATH belirlememiz gerekiyor. Aşağıdaki komutu çalıştırarak PATH belirleyeceğiz.

export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin

Artık GoLang ile ilk programımızı yazabiliriz. Oluşturacağınız bir dizinde aşağıdaki hello.go dosyasını oluşturun. Oluşturduğunuz dosyayı bir editör vasıtasıyla düzenleyin ve aşağıdaki kod bloğunu hello.go dosyasına ekleyin.

package main 
import "fmt" 

func main() { 
   fmt.Printf("hello, worldn") 
}

Yukarıdaki kod ile ekrana hello, world yazan bir go programı oluşturmuş olduk. Şimdi bu kodumuzu derlememiz gerekiyor. Aşağıdaki komut ile programımızı derliyoruz.

go build

Derleme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki komut ile programımızı çalıştırıp hello, world yazısını konsolda görüntüleyebiliriz.

go run hello.go

Dip not: “go build” komutunu kullanmadan direkt “go run” komutunu kullandığımız zaman da programımız derlenecek ve direkt çalışmaya başlayacaktır. İyi kodlamalar!