GO Programlama’ya Giriş
Öncelikle yazıma başlamadan önce, bu yazıyı yazarken kendi yazılarından esinlendiğim Uday Hiwarale’yi sizlere takdim etmekten gurur duyuyorum. Kendisinin Medium profiline buradan erişebilirsiniz. Kaynağımı belirttikten sonra Go ya da GoLang nedir ne değildir direkt konuya girmek istiyorum. Ha unutmadan, bu yazının sonunda direkt Go ile programlama yapmayacağız, ancak Go programlama dilini tanımak adına iyi bir Türkçe referans olacağını düşünüyorum.
GoLang için geleceğin sunucu dili olacağına inancım var şu zamanda. İlerleyen dönemlerde ne olur bilemem tabi ki. Kısaca GoLang’ın nasıl bir dil olduğu konusunu maddelerle ifade etmek istiyorum:
- Öncelik olarak Google tarafından geliştirilen bir dil olduğunu belirtmek isterim.
- Compile time’da çalışan bir dil. Yani GoLang ile yaptığınız uygulamanızı derleyebiliyorsunuz. PHP veya Javascript gibi runtime’da çalışan bir dil değil
- Varsayılan (default) olarak UTF-8 ile kodlanmış bir dil.
- Kendi içerisinde bir garbage collector’a sahip.
- Tabi ki .go uzantılı dosyalarla uygulamanızı oluşturabilirsiniz.
GoLang ile ilgili herhangi bir Benchmark testi yapmadım; ancak sektörde aktif olarak projelerinde kullananlar ve Python vb. dillerden çok daha hızlı çalıştığını ifade edenler var.
Nesne tabanlı (object oriented) uygulama geliştirenler için GoLang biraz farklı bir dil, zira Java veya C#.Net’teki gibi standart bir nesne yapısı mevcut değil. Onun yerine yapılar (structs) ve işaretçiler (pointers) ile işlerinizi halledebiliyorsunuz.
İleri dönemde fırsat buldukça Go ile ilgili detaylı bir paylaşmayı ve örnek kodlamalar yapıp GitHub’a koymayı planlıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere
“GO Programlama’ya Giriş” için 3 görüş