Ubuntu’da Apache, MySQL ve PHP kurulumu yapmak

Merhaba,

Senelerdir kullandığım, her yeni Ubuntu kurulumu yaptığım zaman hemen ardından yaptığım işlemi size anlatmak istiyorum. PHP ile ilgilenenlerin ilk olarak yaptıkları işlerden bahsedeceğim. Ubuntu’da Apache, MySQL ve PHP kurulumu.

Öncelikle bu grubun LAMP, yani uzun adıyla Linux Apache MySQL ve PHP olarak adlandırıldığını belirtmek isterim. PHP ile uygulamalar geliştirmek için ihtiyacınız olan bir açık kaynak grubundan bahsediyoruz. Şimdi bu işlemin nasıl yapıldığına geçelim.

  1. Apache Kurulumu
    Dünyadaki web sunucularının birçoğunda çalışan apache web server kurulumunu yapmak için terminalde aşağıdaki kodu çalıştırmamız gerekiyor.
    sudo apt-get update
    Bu kod ile Ubuntu’da öncelik olarak güncelleme işlemi yapıyoruz.
    sudo apt-get install apache2
    Yukarıdaki kod satırı da apache kurulumunu başlatacaktır.
  2. MySQL Kurulumu
    sudo apt-get install mysql-server libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql
    Bu kod ile MySQL kurulumunu tamamlamış olacağız. PHP MyAdmin kurulumunu yapmak için de aşağıdaki kodu çalıştırmamız gerekiyor. Kurulum esnasında sorulacak birkaç şifre ekranı, phpmyadmin ekranı için giriş şifresi olacağından bir kenara not etmenizi öneririm. Ben genelde tüm şifrelere, aynı zamanda kullanıcı adı olan “root” ifadesinin verilmesinden yanayım.
    sudo apt-get install phpmyadmin apache2-utils
    Şu anda phpmyadmin kurulumunu yaptık; ancak konfigürasyon dosyasında da değişiklik yapmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki kod ile apache2.conf dosyasını açıyoruz.
    sudo nano /etc/apache2/apache2.conf
    Açılan dosyanın en sonuna aşağıdaki satırı ekledikten sonra, dosyayı kaydedip kapatıyoruz.
    Include /etc/phpmyadmin/apache.conf
    Bu işlemden sonra değişikliklerin uygulanması için sunucuyu yeniden başlatıyoruz.
    sudo service apache2 restart
    Bu işlemden sonra da tarayıcınızın adres satırına “localhost/phpmyadmin” yazdığnız takdirde, mysql kurulumunuzun tamamlanmış ve phpmyadmin ekranının gelmiş olması gerekiyor. Eğer bu ekranı göremediyseniz, sunucuyu tekrar baştan başlatmanızı; hala göremediyseniz de adımları tekrarlamanızı öneririm.
  3. PHP Kurulumu
    PHP kurulumu için aşağıdaki kod satırını çalıştırıyoruz.
    sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 php5-mcrypt
    Burada temel kurulum ilk php5 ifadesinde bitiyor. Daha sonra yüklemek istediğiniz her PHP modülü için de yukarıdaki gibi ifadenin sonuna ekliyoruz. Bu işlemi sadece yükleme işlemi sırasında yapabilirsiniz. PHP kurulumu yaptıktan soınra da modül eklemek isterseniz, aşağıdaki kodu çalıştırabilirsiniz.
    sudo apt-get install modulAdi
  4. Sonuç
    PHP işleminizin sonucunu görmek için de aşağıdaki gibi bir dosya oluşturabilirsiniz. Dosyayı oluşturmak bu kodu çalıştırın.
    sudo nano /var/www/info.php
    Daha sonrasında dosyanın içine aşağıdaki gibi bir kod satırı ekleyin.
    <?php echo phpinfo(); ?>
    Dosyayı kaydedip kapatın. Sunucuyu aşağıdaki kodla tekrar çalıştırın.
    sudo service apache2 restart
    Bu işlemden sonra tarayıcınızın adres satırına localhost/info.php ya da ipadresi/info.php yazdığınız takdirde, yüklemiş olduğunuz PHP sürümüne ait bilgileri görebileceksiniz.
    Dikkat: Eğer bu işlemde sayfa bulunamadı hatası alıyorsanız, yeni apache sürümünü yüklemişsiniz demektir. Burada bir sorun yok; ancak yeni PHP sürümünde klasör farklılığı var. Bunun için oluşturduğunuz info.php dosyasını /var/www/ altındaki html klasörüne taşımanız gerekiyor. Eğer ekranı görebildiyseniz, o zaman eski apache sürümüne sahipsiniz demektir. Bu durumda html klasörü sizde bulunmamaktadır.LAMP kurulumunuz artık tamamlandı. İyi kodlamalar 😉

<