CodeIgniter’da Autoload Yapısı

Merhaba, bu yazıda CodeIgniter’da autoload yapısının ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Codeigniter’a yeni başlayanlar için faydalı olacağını umuyorum ve anlatıma geçiyorum.

Öncelikle autoload yapısındaki amaç, Codeigniter’da sistemi çalıştırmaya başladığınız anda sistemle birlikte yüklenecek dosyaların belirlendiği bir yapıdır. Örnek vermek gerekirse; sistemdeki tüm controllerlarda kullanacağınız bir model dosyasını her seferinde tüm controllerlara tek tek yüklemek yerine autoload yapısıyla tek seferde yükleyebilirsiniz. Bu da size hem zaman kazandırır, hem de tekrarlayan kodların ortadan kalkmasını sağlar. Şimdi nasıl yapıldığına geçelim.

proje_adi/application/config

Yukarıda belirttiğim klasördeki autoload.php dosyasını açıyoruz. Burada $autoload isimli ve birden fazla indise sahip bir array görüyoruz. Burada 5 temel indis var.

$autoload['libraries'] = array();

Kendi oluşturduğumuz ve her zaman sistemde çağırmamız gerekecek library dosyalarını ekleyebiliriz.

$autoload['helper'] = array();

Yine her zaman kullanacağımız helper dosyalarını burada tanımlayabiliriz.

$autoload['config'] = array();

Kendi tanımladığımız config dosyalarını burada tanımlayarak kullanabiliriz.

$autoload['language'] = array();

Kullanacağımız dil dosyalarını burada tanımlayabiliriz.

$autoload['model'] = array();

Her zaman sistemde yüklenmesini istediğimiz model dosyalarını burada tanımlayabiliriz.

Gördüğünüz gibi Codeigniter’da autoload yapısı bu kadar basit. Burada unutmamamız gereken nokta; arraylerin içerisinde ilgili php dosyalarını yazarken sonuna ‘.php’ uzantısını koymamamız gerekiyor. Sadece adını yazmak yeterli olacaktır. İyi kodlamalar.